Hart in Friesland is Hoofdsponsor Paard- en dagbesteding centrum Bûtenút

logo_butenut_klein_voor-witte-achtergrondPaard- en dagbesteding centrum Bûtenút verzorgt alle paardrijdlessen voor mensen met een beperking.  Alle activiteiten voorheen vanuit de Tjalingstichting zijn nu overgenomen door Paard en dagbesteding centrum Bûtenút. Dit betekent dat mensen met een beperking bij Bûtenút terecht kunnen voor paardrijden, huifbed-rijden, mennen en alle overige paardgerelateerde activiteiten.

Hart in Friesland is hoofdsponsor
Stichting Hart in Friesland fungeert als hoofdsponsor van Paard- en dagbesteding centrum Bûtenút en ondersteunt in vele opzichten dit, voor paarden liefhebbers, geweldige project. Dit betekent dat er naast financiële ondersteuning ook sprake is van het ontwikkelen van nieuwe ideeën en initiatieven, uitwisseling van kennis en expertise en het onder de aandacht brengen en voorlichten van de mogelijkheden op Bûtenút voor mensen met een beperking.

Dé plek voor paardenliefhebbers met een beperking
Drie jaar geleden hebben Fronny Hendriks en Jolanda de Grijs een dagbesteding centrum opgericht voor mensen met een verstandelijke beperking. Bûtenút is uitgegroeid tot dé plek voor paardenliefhebbers met een beperking! Met een grote rijhal, een stal met 16 ruime boxen, 2 buitenbakken en 16 paarden en pony’s kunnen mensen met een beperking hier terecht voor alles wat met paarden te maken heeft. Momenteel zijn er ruim 100 deelnemers met een beperking die wekelijks of tweewekelijks op Bûtenút genieten van een les paardrijden of huifbed-rijden.
Deelnemers van onze dagbesteding assisteren waar mogelijk bij de lessen zodat er veel variatie in het activiteitenaanbod is en er de nodige aandacht is voor samenwerken en elkaar helpen.

Wisselwerking tussen paarden en mensen
Contact met paarden heeft een aantal positieve effecten op de mens: Het vergroot de eigenwaarde. Het voorziet in de behoefte aan affectie (warmte en aandacht), een paard is niet bedreigend en niet (ver) oordelend. Het moedigt het nemen van verantwoordelijkheid aan en het paard motiveert bepaalde acties te doen. Het leidt af van de eigen problemen/situatie.
Wij hebben ervaren dat de wisselwerking tussen paarden en mensen met een beperking erg waardevol is. Maar er zijn ‘veel handen’ nodig om bijvoorbeeld mensen met een meervoudige beperking te laten paardrijden. Zo zijn er bijvoorbeeld deelnemers die fysiek niet in staat zijn zonder hulp op het paard te blijven zitten. Er zijn dan soms twee of drie personen nodig om die ene deelnemer te kunnen laten paardrijden. Een ander voorbeeld is het huifbed-rijden; er zijn twee personen nodig die de deelnemer met de tillift op het bed moeten geleiden, er is een menner nodig, iemand die de paarden vasthoudt en de paarden moeten in- en uitgespannen worden. Dit kan niet met enkel alleen betaalde krachten want dan is het paardrijden voor de meeste deelnemers onbetaalbaar. Daar heb je dus veel vrijwilligers voor nodig en dat is niet altijd te realiseren. Daarom hebben we een concept bedacht waarin het voor iedereen met een beperking mogelijk is om deel te nemen aan allerlei paardenactiviteiten.

De deelnemers van de dagbesteding helpen namelijk zoveel mogelijk mee om een ieder te laten paardrijden. Dat betekent dat de deelnemers actief helpen bij het rijklaar maken van de paarden voor de lessen, assisteren tijdens de les, paarden van en weer naar stal brengen en helpen bij het in- en uitspannen van de huifbed paarden.

Professionele begeleiding
De lessen en overige paardgerelateerde activiteiten worden passend op ieders niveau aangeboden. Dit alles onder begeleiding van een gekwalificeerde IPG instructrice, die wordt ondersteund door professionele begeleiders met zorgachtergrond, onze vrijwilligers én de deelnemers van de dagbesteding. Zo krijgt elke deelnemer het paardrijden op maat aan geboden.

Dagbesteding
Bûtenút organiseert en begeleidt paardenactiviteiten welke geïntegreerd zijn in de dagbesteding. Dat betekent dat, bij afname van twee dagdelen, de dagbesteding inclusief paardrijden, huifbed-rijden of mennen is. De dagbesteding bestaat uit het verzorgen van de paarden zoals borstelen, voeren, binnen- en buiten zetten, wassen, hoeven krabben, longeren en wandelen met paarden. Naast de deelnemers van de dagbesteding van Bûtenút krijgen de nu honderd lesklanten dus ook wekelijks of tweewekelijks les op onze prachtige locatie in Oentsjerk. De deelnemers helpen daar zoveel mogelijk bij en dat heeft ertoe geleid dat we veel meer variatie in ons activiteitenaanbod hebben gekregen. Zo komen deelnemers met een specifieke vraag voor werken met paarden nu veel meer aan hun trekken. Op Bûtenút is er ook plek voor mensen die geen affiniteit hebben met paarden maar wel met agrarische werkzaamheden in de buitenlucht. Zo zijn er tal van werkzaamheden in dierverzorging, het onderhouden van het 7 hectare grote terrein en werkzaamheden in de biologische groentetuin. Bûtenút werkt volgens PGB en ZIN.

Zaterdag-, woensdagmiddag- en naschoolse opvang
Er is steeds meer vraag naar paardgerelateerde activiteiten en overige dierverzorging op tijden dat de structuur van school wegvalt. Daarom hebben we besloten om naast dagbesteding voor jongeren en volwassenen ook woensdagmiddag- en zaterdagopvang te organiseren. Ook is het mogelijk voor kinderen om na schooltijd lekker met paarden bezig te zijn. Op speelse wijze worden tal van aspecten van lichamelijk, verstandelijk of sociaal functioneren bij de ruiters/deelnemers bevorderd. Bûtenút werkt volgens PGB en ZIN.

Vrijwilligers gevraagd
We willen dat Paard- en dagbesteding centrum Bûtenút hét centrum wordt waar mensen met een beperking kunnen genieten van allerlei paardgerelateerde activiteiten. Of je nou alleen maar wilt paardrijden, mee wil helpen in de verzorging van de paarden, op een huifbed wil liggen of gewoon een paard wil knuffelen; het is allemaal mogelijk op Bûtenút! We zijn al een heel eind op weg om dit te realiseren maar we kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken dus willen we een oproep doen voor vrijwilligers die willen assisteren tijdens de lessen maar ook zijn we op zoek naar mensen met een mendiploma of een koetsiersbewijs. Stichting Hart in Friesland ondersteunt Bûtenút als hoofdsponsor om zo het paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Uiteraard is het team en alle deelnemers van Paard- en dagbesteding centrum Bûtenút daar buitengewoon blij mee!

Kijk voor meer informatie op www.butenut-oentsjerk.nl of bel met Fronny Hendriks: 06-454 543 13 of bel met Jolanda de Grijs: 06- 408 193 34