Interview met Willy

“De doelstelling van Stichting Hart in Friesland sprak mij direct aan”

Willy is nu ruim 9 jaar vrijwilligster bij Stichting Hart in Friesland. Samen met haar man Jan woont zij in haar ouderlijke huis in Ureterp. Hier heeft in 1950 al haar wiegje gestaan. Hier is ze opgegroeid en hier woont ze nu weer.  Inmiddels hebben Jan en Willy een dochter, een schoonzoon en 1 kleindochter.

Vrijwilligster bij Hart in Friesland

Tot de komst van haar dochter heeft Willy altijd gewerkt als administratief medewerker bij o.a. een bank. Maar zoals dat toen was, stopte je als vrouw met werken als je kinderen kreeg.

Willy maakt regelmatig tijd voor haar hobby’s vrij. Zij houdt van tuinieren en fietsen en is dan ook veel in de natuur te vinden. Daarnaast zit zij in het bestuur van de plattelandsvrouwen. En WIlly is als vrijwilligster actief bij Stichting Hart in Friesland.

Ruim 9 jaar geleden las ze in een krant een redactioneel stuk over het bestaan van Hart in Friesland. Dat de stichting zich inzet voor mensen met een beperking sprak haar heel erg aan. “Sindsdien ben ik 2 dagen in de week actief voor de Stichting. Ik ben hier puur voor het ondersteunen van de doelstelling  die Stichting Hart in Friesland nastreeft”, aldus de 67-jarige Willy.

“Een vriendschap zoals ik die met Trienke had, is bijzonder te benoemen.”

Op de vraag of Willy een mooie ervaring verbindt met Hart in Friesland vertelt zij bijna zonder nadenken over haar bijzondere vriendschap met mede collega vrijwilliger Trienke: “Vanaf het 1e moment dat we elkaar hebben ontmoet, was er sprake van een ‘klik’. Samen hebben we jarenlang veel lief en leed gedeeld en werkten we nauw samen in de kringloopwinkel. We zaten precies op 1 lijn wat werken betreft. Trienke is ruim 2 jaar geleden helaas overleden en ik mis haar als persoon nog steeds heel erg. Een vriendschap zoals ik die met haar had, is erg bijzonder te noemen.” Het blijft even stil…

Dan vertelt Willy enthousiast verder: “Het mooiste aan het vrijwilligerswerk bij Hart in Friesland is toch het contact met de klanten. Dat blijft geweldig. Veel mensen komen naar Hart in Friesland voor een praatje en de gezelligheid hier. Ook ik word regelmatig in vertrouwen genomen zodat mensen even hun verhaal bij mij kwijt kunnen. Op zulke momenten voel je dat je iets goeds doet.”

De muziek die in de winkel van Hart in Friesland wordt gedraaid – de gouwe ouwes en de meezingers – waarderen WIlly, haar collega’s en ook de klanten zeer. “Er heerst grote eenzaamheid onder de mensen”, merkt zij op.

“Je voelt dat je iets goeds voor de ander doet.”

Binnen de Stichting wordt Willy door iedereen gezien als de “etaleur”. Dat wil ze echter niet horen. Daar is Willy te bescheiden voor. Zelf vindt ze het geweldig om de spulletjes zo te etaleren dat het een mooi geheel wordt. “Een leuke vaas wordt sneller gekocht als hij op een leuke tafel staat met een mooi kleedje eronder en misschien nog een leuke bloem erin. Als dezelfde vaas ergens achter gestald wordt, trekt hij toch veel minder aandacht. Je ziet de vaas dan gewoon niet”, legt Willy uit. “Ik werk ook veel met hoogteverschillen en op kleur. Als je wilt dat de spulletjes in de winkel gekocht worden, dan moet je ervoor zorgen dat ze tot hun recht komen”.

Wat Willy iedere dag weer waardeert, is de omgang met haar collega vrijwilligers. ”Iedere vrijwilliger heeft zijn of haar eigen doel waarom hij of zij hier is. Ik vind het dan ook fijn dat de collega’s met een beperking ook actief kunnen zijn in de winkel en op deze manier een zinvolle daginvulling hebben.”