Onze vrijwilligster Jinke

Jinke van Osnabrugge is al ruim 5 jaar vrijwilligster bij Hart in Friesland. Samen met haar collega’s zorgt zij ervoor dat onze klanten iedere dag weer nieuwe kleding in de winkel kunnen vinden. Maar wie is Jinke eigenlijk?

Jinke groeide op het platteland op in de buurt van Drachten. Ze had net haar melkersdiploma gehaald en wilde ook nog het tractorrijbewijs halen. Ze had één grote droom: ze wilde dierenarts worden. Toen ze 16 jaar was en stage liep op een boerderij sloeg echter het noodlot toe. Onderweg naar school werd Jinke geschept door een auto.

Vrijwilligster bij Hart in Friesland

Van het ongeluk weet ze zelf niets meer. Na een week in coma te hebben gelegen, werd zij in het ziekenhuis wakker. Daar heeft ze vervolgens nog wekenlang gelegen. De kerst naderde en Jinke had in haar hoofd gezet om voor de kerst naar huis te mogen. En dat gebeurde ook. Een lange weg van revalideren volgde.

Toen kwam de echte klap. Jinke besefte dat ze heel veel dingen niet meer kon. Haar wil was echter sterk. Met alle kracht die ze in zich voelde, heeft ze het laatste jaar van de middelbare school succesvol afgerond. Vol goede moed begon ze aan een vervolgopleiding. Maar in het 2e studie jaar moest zij haar opleiding opgeven omdat het te veel voor haar werd. Jinke was toen 18. Maar opgeven ligt niet in haar natuur. Ze wilde iedereen laten zien wat ze nog wel kon en ging op haar 18e uit huis. Ze ging wonen in een soort studentenkamer waar je wel gezamenlijk ging koken.

Jinke vond de liefde en op 23 jarige leeftijd trouwde Jinke. Samen met haar man kreeg ze een zoon. Maar nog geen jaar na de geboorte van hun zoon, sloeg opnieuw het noodlot toe. Haar man overleed aan kanker en kon zijn zoon niet zien opgroeien. Jinke stond er alleen voor. Het leventje waarvan zij samen gedroomd hadden, viel in duigen. Maar ondanks deze zware levenslessen die ze zelf heeft moeten doormaken, krabbelde Jinke er weer bovenop. Daarbij putte ze veel kracht uit haar geloof. 

“Mijn handen jeuken om wat te gaan doen!”

“Ik ben echt van de praktijk”, geeft Jinke aan met een grote glimlach op haar gezicht. “Ik wil graag de handen uit de mouwen steken en mijn handen jeuken om wat te gaan doen.” Na het overlijden van haar man heeft ze bij meerdere organisaties gewerkt en heel veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Ze ging stallen uitmesten, deed tuinwerkzaamheden, vouwde theezakjes en werkte in een kledingwinkel. “Maar de meeste voldoening haal ik toch echt uit mijn werk bij Hart in Friesland. Hier voel ik mij echt thuis. Het voelt als één grote familie”, zegt Jinke. Ze mag graag even de nieuwe mannen in het team van Hart in Friesland op stang jagen. “Bij degene die er al langer zijn, lukt dit helaas niet meer zo vaak”, vertelt ze met een grijns.

Inmiddels is Jinke 42 jaar en werkt ze alweer ruim 5 jaar bij Hart in Friesland. Zij is gemiddeld 3 dagen per week werkzaam en zorgt er samen met haar collega’s voor dat de kledingafdeling op orde blijft. Terugblikkend op deze periode ziet ze dat zij zich sterk heeft ontwikkeld. Vooral in het contact leggen met andere mensen is ze veel sterker geworden. Ze heeft vaak een luisterend oor voor de mensen om haar heen.

“Het bestaan van de kringloopwinkel is heel erg belangrijk voor mij. Ik hoop dan ook dat Jelmer nog heel lang de kracht vindt om de organisatie voort te zetten”, besluit Jinke haar verhaal. Ze zou niet weten wat ze zonder deze winkel zou moeten beginnen. “Ik voel mij hier zo op mijn gemak en dat heb ik niet zo snel. Ik wil hier echt niet meer weg!“